Skip to main content

Nu vaknar Frankensteins skapelse igen!

Den 6 mars startar Frankensteinturnén.

Frankenstein hade premiär våren 2018. Föreställningen är Teater Barbaras största produktion just nu och spelas av fem skådespelare, i monokrom scenografi och kostym, inspirerat av Gotisk stil. Musik, ljud och projektioner hjälper till att förflytta oss från laboratoriet i Tyskland hela vägen upp till Svalbard och Nordpolen. Berättelsen handlar om Victor Frankenstein, en ung läkarstudent, som efter sin mammas bortgång försöker hitta ett sätt att kontrollera livet och döden. Han skapar en varelse av döda kroppar som han ger nytt liv. Men något går fel och han skräms av resultatet. Han överger sin nyfödda skapelse, sitt barn, som på egen hand måste försöka förstå sin plats i tillvaron. Vem är jag? Vad gör jag här? Är Victor Frankenstein min far? De han möter ser bara ett monster. Han är annorlunda. Något annat.

Monstret – människans fruktade spegelbild

Den allra första anhalten på turnén blir Tibble Teater i Täby. I samband med det har vi den stora äran att presentera föreläsningen “Monstret- människans fruktade spegelbild” med skräckfantasten Gabrielle de Bourg.

Monstret – människans fruktade spegelbild
Föreläsning med prisbelönta rollspelsförfattaren Gabrielle de Bourg. Ända sedan Victor Frankenstein lyckades med att återuppväcka liv till en svunnen romans från havet i Shape of Water, har människan alltid fascinerats av monster. Vi har skrämts av dem, älskat dem och ibland har det varit vi som blivit monstrena. Följ med på en föreläsning där vi tittar på olika monster genom tiderna ihop med skräckfantasten Gabrielle de Bourg. Det utlovas allt från monster som står för hjärndöd konsumtion, en varning om farorna av kärnvapenkrig till att fråga om vi kan älska ett monster och om det inte ibland är människan själv som är monstret?

Gabrielle de Bourg är ett stort namn bland de svenska skräckrollspelen, där hon skrivit äventyr till Ur Varselklotet, Chock: åter från graven och nu till den svenska utgåvan av Call of Cthulhu. Hon har alltid älskat skräck och har arbetat med skräckfestivalen Monsters of Film och flitigt försökt lyfta queera tolkningar i skräck.

Gabrielle var även en av grundarna och tidigare ordförande till föreningen QueerNördarna och arbetar aktivt för att väcka frågor om inkludering i spelhobbyn och hon blev utsågs till Årets talesperson av Sverok år 2018. Utöver det har hon en stor förkärlek till skräck i alla dess former, från Lovecrafts kosmiska universum till filmografin signerad John Carpenter.

Foto: Fredrik Sjögren

När 7 mars kl 16.30-17.30
Var Esplanad – mötesplats för unga. Esplanaden 13 A
Pris Kostnadsfritt
Föranmäl gärna till: Margreth.elfstrom@taby.se

Här hittar ni event för Frankenstein 6 mars!