Skip to main content

Lagom till Stjärnkalaset i januari 2016 presenterade teater Barbara sin nya föreställning – Rapunzel.
Det är en rolig och spännande föreställning med sång, dans, humor och hår som handlar om att inte passa in, att söka sig bort och hitta andra förebilder. Om misstänksamhet mot de som är annorlunda. Om förtal och lögner som får människor att stöta bort varandra – och om förlåtelse.

Carina Jingrot har skrivit ett manus baserat på Bröderna Grimms berömda saga om prinsessan Rapunzel, som blir inspärrad i ett torn av en elak häxa. I hennes version blir historien en lek med schabloner och könsroller.
Prinsessan Rapunzel är här en alternativ och egensinnig tjej som kämpar för att finna sin egen väg och brinner av frihetslängtan. Drottningen en maktgirig och svartsjuk ”Hollywoodfru”. Kungen en ”curlingpappa” som har svårt att sätta gränser. Häxan ingen häxa egentligen, utan en enstörig botaniker och Rapunzels bästa vän. Prinsen en känslig och schlagerälskande modesnobb.

Föreställningen är regisserad av regissören och koreografen Minna Krook, känd för sina egensinniga och nyskapande dans- och teaterexperiment. Minna har tidigare gjort danskoreografier i Teater Barbaras uppsättningar Pissungen och Serendip.

Scenografi och kostym görs av Sara Kander, som arbetat med Teater Barbara vid ett flertal tillfällen och skapat fantastisk scenografi, kostym och mask till uppsättningar som Ragnarök, Serendip och Lilla Odysséen. Just nu är hon aktuell med 4:e teaterns 20 sätt att överleva högstadiet och Herthas Atelje på Pantomimteatern, där hon också gjorde scenografi och mask till deras megasuccé Charlies unge.

Rickard Folke står för ljud- och ljusdesign. För Teater Barbara har Rickard tidigare gjort ljussättning och ljudmiljö till Hjärtans Hjärna, Åsiktsmaskinen och Barbie-Nils och Pistolproblemet. Tillsammans med Erika Häll komponerar han även musiken till föreställningens sångnummer. 

Skådespelare är Carina Jingrot och Veronica Kurba.
Carina Jingrot gick ut scenskolan i Malmö 1990 och har medverkat i flera Svenska TV-serier samt varit engagerad på bl.a. Riksteatern, Malmö Stadsteater, Dalateatern, Teater Tribunalen och Darling Desperados. 2003 var hon med och startade teater Barbara och har sedan dess medverkat i de flesta av teaterns föreställningar. Senast regisserade hon Barbie-Nils och Pistolproblemet.

Veronica Kurba gick ut scenskolan i Stockholm 2008 och har arbetat med bland annat Riksteatern, Turteatern och på TV syntes hon senast i Karatefylla. På teater Barbara har hon även medverkat i Lilla Odysséen.

HELA TEAMET:

Manus: Carina Jingrot (fritt efter bröderna Grimms saga.)

Regi: Minna Krook

Scenografi och kostym: Sara Kander

Musik: Rickard Folke och Erika Häll

Ljus: Rickard Folke

Skådespelare: Veronica Kurba och Carina Jingrot

Åldersgrupp: 9-12 år (åk 3-6)