Skip to main content

LILLA ODYSSÉEN

Lilla Odysseen Affisch - Teater Barbare

På resande fot...

Historien om Kung Odysseus irrfärder berättades länge muntligt innan den på 700-talet f. Kr. skrevs ner. Detta 300 sidor långa versepos rymmer människornas samlade erfarenheter och är ständigt aktuellt med sina symboliska dilemman; mustiga äventyr och sin insiktsfulla psykologi.

Teater Barbara tar Odysséen tillbaka till ursprunget – till mötet mellan berättaren och publiken!

Följ med till en actionspäckad värld fylld av jättar, monster, gudar och döda själar; där kärlek och hat väver sina suggestiva mönster runt den hänförda åhöraren. Där vårt fysiska skådespeleri med masker och snabba rollbyten väcker lust, nyfikenhet och mod i en tid fylld av utmaningar. Vår tid.

Vem har inte hört talas om kriget mot Troja? Eller Odysseus krigströtta bitterhet som får gudarna att vända sig emot honom? Eller hans längtan hem till Ithaka där hans älskade hustru och son väntar? Eller om Cyklopen, den enögde jätten (kanske en metafor för den enögde diktatorn?). Eller Sirenerna, som med sin skönsång lockar kärlekskranka sjömän på grund, för att plundra dem på rikedomar? Eller den vackra Kalypso, gudinnan som förälskar sig i Odysseus och erbjuder honom odödlighet? Eller Odysseus besök i dödsriket?

Ja, listan på episoder och äventyr är lång och vi har valt med omsorg !
Vi tror att kärleken övervinner tvivlet, att mod övervinner fruktan och att medkänsla med egna och andras svagheter leder till sann styrka.

Pjäsen framförs av två berättare med masker och den kan spelas i klassrum utan dekor eller ljus, och på teaterscener.

Målgrupp: åk 4-7, familjeföreställning
Manus: Ulf Evrén
Regi: Ulf Evrén
På scen: Hans Nyberg och Joséphine Wistedt/Veronica Kurba
Attribut/Masker/Kostym: Sara Kander
Producenter: Erika Häll, Johan Selander
Längd: ca 45 min
Foto & trailer: Tim Claxton

RECENSIONER

Här kombineras ett stoff som skolorna kan nappa på med teatralt häftiga äventyr om människor och gudar, våld och fruktan, kärlek och hämnd.

Karin HelanderSvD

NYHETSBREV

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad!