Detta är Teater Barbara

Hej Teater Barbara – vem är egentligen Barbara?
Ja… det undras det ju över… en skulle kunna ge den här versionen;
På 300-talet levde en fager kvinna av enkel börd i Grekland vid namn Barbara. Hon gick sin egen väg och såg på världen på ett sätt som inte gillades av de styrande. Hon stängdes in i ett torn men lyckades flyga iväg till en grotta och gömma sig – men blev upptäckt och tillbakasläpad för att torteras med brinnande facklor. Men facklorna slocknade så fort de kom nära hennes hud och då blev hennes egen far så förbannad att han högg huvudet av henne. När han gick därifrån blev han träffad av blixten och dog. Barbara blev sedan skyddshelgon för gruvarbetare och de som jobbar med sprängmedel. Hon stod på sig och gick sin egen väg och om någon försökte trycka ner henne så hade hon krafterna på sin sida.  Sådana är vi!
En annan Barbara är ju hon den uppblåsbara… eller Barbara – den franska chanteusen!

Och när började det hela?
Teater Barbara är en fri teatergrupp som bildades 2003 på initiativ av Ulf Evrén, Carina Jingrot och Lolo Nordenhök. Ulf och Carina drev sedan teatern tillsammans med olika producenter fram till 2013. Numer är Johan Ehn, som arbetat med teatern sedan vår första uppsättning  – Sagan om Perseus – och Carina Jingrot konstnärliga ledare tillsammans.
Vi gör den teater vi själva längtar efter. Ofta letar vi i sagornas, myternas och legendernas värld och hittar där en slösande rikedom av berättelser som vi bearbetar, improviserar kring, tänjer och utvecklar. Vi gör teater som har som mål att göra världen lite bättre och en skönare plats att vara en del av.

Det låter ju fint men hur backar ni upp att ni har förmågan att göra världen bättre?’
Vi utgår från en övertygelse att teater och berättande har en självklar plats i människors liv,och att teatern ger oss möjlighet att bearbeta och lära oss om vad det innebär att finnas till. Vi vill vara en plattform, ett rum där vår publik får chans att reflektera och känna. Ta t ex vår föreställning FROSSA – en brännhet klimatfars. Ur vår egna rädsla, ilska och undran över vad som händer med klimatet och miljön skapade vi en föreställning som har lyckats underhålla, upplysa och ge direkt känslomässig kontakt med problem som ofta upplevs som abstrakta. Idag har 1000-tals ungdomar och vuxna sett föreställningen och den används flitigt i debatten. Där ser vi tydligt att vi är med och bildar opinion och förändring samtidigt som det är en pjäs med konstnärligt värde.

Vem ska se Teater Barbaras föreställningar?
Alla! Vi koncentrerar oss på att skapa teater för en ung publik, för barn och ungdomar, och vänder oss bland annat till skolorna. Men vi är väldigt glada över att vi även tilltalar en publik långt över dessa åldersgränser som uppskattar både form och innehåll i våra uppsättningar. Vi spelar även öppna föreställningar på kvällar, helger och lov. Vi spelar föreställningar på egen scen, på Pipersgatan 4 i Stockholm, och på turné landet runt.

Vad är så speciellt med Teater Barbara?
Vi söker ständigt möjligheter att utveckla och fördjupa vårt konstnärliga arbete. Vårt konstnärliga uttryck är en sammansmältning av klassisk teater, mim, musik och rörelse. Att förena teaterns olika medel och uttryck är inget självändamål, utan bara ett redskap att lustfyllt och underhållande stärka en berättelse och föra den framåt. Olika uttrycksätt ska bilda en total enhet utan att förlora varje uttrycks egenart. Målet är att hitta de ultimata medlen för just den historia vi väljer att berätta. I våra föreställningar vill vi att en ska kunna förlora sig i ett komiskt parti, samtidigt som dramatiken fördjupas i pjäsen. Eller få hisna över skönheten i en koreografisk övergång.
Kort sagt vill vi göra teater för alla sinnen, för ögon, öron, hjärta, mage, intellekt och skrattmuskler.
Vi vill spränga gränser och rasera fördomar. Teater ska vara underhållande, upprörande, utmanande, lärorikt och tankeväckande.

Carina Jingrot, Johan Ehn, konstnärliga ledare för Teater Barbara

Teater Barbara erhåller stöd från Statens kulturråd, Stockholms stad och Stockholms läns landsting.

Comments are closed.